BROEDER

RECEPT VAN BROEDER - EEN HEERLIJK VLAARDINGS GERECHT

 

 

 

Benodigdheden:

 

Juspan (ca 2 ltr)     Grote pan       Theedoek

Petroleumstel of klein gaspitje met sudderplaat­je

 

400 gr bloem                                                       mespuntje zout

1 ei                                                                      ca 20 gram gist

lauwe melk                                                          schepje suiker

250 gr krenten en rozijnen

200 gram vet of 200 gr mager rookspek

 

Bereidingswijze:

 

Gist aanmengen in een kopje met de suiker en een beetje lauwe melk.

Bloem in een ruime pan.

Kuiltje maken.

De aangemengde gist in het kuiltje plus het losgeklopte ei en zout.

Dit roeren met steeds een scheutje van de lauwe melk erbij, tot er een vast beslag ontstaat.

De krenten en rozijnen er door roeren.

Een schone theedoek met warm water natmaken.

Theedoek over de pan en op een warm plekje 3 kwartier laten rijzen.

De juspan bekleden met spek.

Alleen als mager spek wordt gebruikt, een klontje boter erbij.

Het gerezen beslag in de juspan, eventueel nog spek aan de bo­venkant.

Deksel op de pan.

Een uur op het vuur laten staan, heel laag en op het gas met een sudderplaatje.

Na een uur de broeder keren in de pan (is een handigheidje).

Half uur op vuur aan de andere kant.

 

Serveren met boter en suiker of met een kaneelpapje.

 

Eet smakelijk

 

Ernst en Lenneke Lohmann

 

KANEELPAPJE

 

In een kopje aanmaken: Maizena, suiker en kaneel.

Melk in een steelpannetje.

Als melk kookt, het papje uit het kopje erbij en roeren.

 

Dan over de broeder