BROEDER
RECEPT VAN BROEDER - EEN HEERLIJK VLAARDINGS GERECHT
Benodigdheden:
Juspan (ca 2 ltr) Grote pan Theedoek
Petroleumstel of klein gaspitje met sudderplaatje
400 gr bloem mespuntje zout
1 ei ca 20 gram gist
lauwe melk schepje suiker
250 gr krenten en rozijnen
200 gram vet of 200 gr mager rookspek
Bereidingswijze:
Gist aanmengen in een kopje met de suiker en een beetje lauwe melk.
Bloem in een ruime pan.
Kuiltje maken.
De aangemengde gist in het kuiltje plus het losgeklopte ei en zout.
Dit roeren met steeds een scheutje van de lauwe melk erbij, tot er een vast beslag ontstaat.
De krenten en rozijnen er door roeren.
Een schone theedoek met warm water natmaken.
Theedoek over de pan en op een warm plekje 3 kwartier laten rijzen.
De juspan bekleden met spek.
Alleen als mager spek wordt gebruikt, een klontje boter erbij.
Het gerezen beslag in de juspan, eventueel nog spek aan de bovenkant.
Deksel op de pan.
Een uur op het vuur laten staan, heel laag en op het gas met een sudderplaatje.
Na een uur de broeder keren in de pan (is een handigheidje).
Half uur op vuur aan de andere kant.
Serveren met boter en suiker of met een kaneelpapje.
Eet smakelijk
Ernst en Lenneke Lohmann
KANEELPAPJE
In een kopje aanmaken: Maizena, suiker en kaneel.
Melk in een steelpannetje.
Als melk kookt, het papje uit het kopje erbij en roeren.
Dan over de broeder